Indraget sedan etableringen av föreningen.
Typiska fel för denna tjänst som vi har noterat är att modemet behöver startas om någon gång då och då. Har man problem med räckvidden, vilket inte är så ovanligt om man bor i en av de större lägenheterna så kan man på egen bekostnad införskaffa homeplug-adapter, som går via eluttag - det kräver dock lite kunskap och hamnar oftast ur fas vid ev. strömavbrott vilket kräver ny konfiguration av homeplug-adaptrarna.
Man kan även söka på kända fel här:
https://downdetector.se/problem-storningar/com-hem/
Testa hastighet här:
https://www.speedtest.net/
Vid test av hastighet så görs det bäst med en vanlig nätverkskabel påkopplat direkt i bredbandsroutern. Har man WiFi, mobiltelefon, eller jobb VPN påslaget så kommer resultatet bli mycket lägre.
Tillgänglig från år 2020.
Det absolut vanligaste felet för våra boenden, när Open Infra inte fungerar, är att uttaget man har i hallen INTE är påkopplat till OpenInfra's fiberswitch. Inkoppling till OpenInfra kräver normal på platsen besök och ny patching.
I något enstaka fall så har en boende varit tvungen att införskaffa en CAT-6 kabel, för att kunna använda sin privata bredbandsrouter, pga störningar (interference), mellan router och uttag.
En viktigt punkt att komma ihåg är att Nya Tele2 tillhandahåller en egen tjänst via fd ComHem, men de förekommer även som tjänsteleverantör under Open Infra. Var tydlig vid en felanmälan hos din leverantör vad det är som gäller, för det är alltid tjänsteleverantören man ska anmäla till (var dock tydlig om ni har tjänsten via OpenInfra eller inte).
Testa hastigheten kan man göra här:
https://www.speedtest.net/
Vid test av hastighet så görs det bäst med en vanlig nätverkskabel påkopplat direkt i bredbandsroutern. Har man WiFi, mobiltelefon, eller jobb VPN påslaget så kommer resultatet bli mycket lägre.
Alla lägenheter fick under 2010 erbjudandet att fritt få f.d. Tele2 (numera Telenor) bredband indraget. De flesta lägenheterna accepterade detta och samtliga av dessa ska ha ett Tele2 markerat uttag i lägenheten (antingen i hallen bredvid telefonuttaget alternativt ovanför dörren).
Normalt fungerar denna tjänst smärtfritt, vi har vid ett enstaka fall fått inrapportering på att ett uttag varit trasigt i en av lägenheterna - vilket åtgärdades efter felsökning av leverantören.
I någon annat fall så hade en nyinflyttad inte haft ett uttag (p.g.a. att tidigare boende inte accepterat det initiala erbjudandet) - man får då bekosta indragning själv.
Och vid ett fall så hade en switch gått sönder.
Testa hastigheten kan man göra här:
https://www.speedtest.net/
Vid test av hastighet så görs det bäst med en vanlig nätverkskabel påkopplat direkt i bredbandsroutern. Har man WiFi, mobiltelefon, eller jobb VPN påslaget så kommer resultatet bli mycket lägre.
Vilket bredband som passar just dig beror på vilken typ av aktivitet du utför och hur många ni är i hushållet.
Vad man generellt bör tänka på är följande 5 huvudpunkter; Bandbredd, Gigabyte, Latency (latens), Fast/Mobilt Internet, Utrustning.
Bandbredd är viktigt när man gör flera parallella saker samtidigt, ex någon tittar på en HD-film via en "streamingtjänst", någon har videosamtal och någon tittar på YouTube, och när flera personer gör en massa med saker samtidigt så behöver man mer bandbredd. Hög bandbredd innebär dock INTE att man har snabbt internet. Det är nästan aldrig ekonomiskt försvarbart att ha 500Mbps i bandbredd om man är själv i hushållet.
Gigabyte är oftast endast viktigt när man kör mobilsurf eller har en 4G/5G router installerad. Det finns oftast en hård begränsning på antalet Gigabyte man kan förbruka vid ett mobilt abonnemang som använder sig av 4GB/5GB, notera att fast internet saknar dessa restriktioner.
Hur lång 1 GB surf räcker, beror på aktiviteterna ovan. Du kan fort "förbruka" 1GB surf om man lyssnar på Spotify via mobilnätet på några timmar.
Latency (latens) är viktigt för de som spelar vissa typer av spel - det är fördröjning i fråga, de som e-sportar vill gärna att fördröjningen är max 5-10ms, helst mindre. När det gäller snabbhet kan man säga att Fiber har generellt sätt mycket lägre latency än vanlig koppar eller coaxial kabel. Därmed, om övrig utrustning tillåter det, så är Fiber ALLTID snabbast, vid samma bandbredd.
Mobilt Internet är sällan fördelaktigt (om man surfar dagligen). Har man ett 4G/5G abonnemang så har de oftast en begränsning innan man slår i taket. Sådana begränsningar saknas normalt i de vanliga fasta abonnemangen. Ibland tar det mobila bredbandet slut väldigt fort, eller hur? Kom ihåg att när man uppdaterar sin dator, eller mobiltelefon, surfplattor etc så kan det gå åt flera hundra Megabyte. Har du 3-4 enheter som behöver uppdateras och varje uppdatering kräver 200-400MB, så kan du nå 1GB förbrukning inom loppet av några minuter.
Även om kostnaden för abonnemanget är (initialt) lågt så är det väldigt ofta man måste köpa till extra data. Tittar man på film via ett mobilt bredband så glöm inte att ställa om till lägsta upplösning för att förbruka mindre mängd data.
Utrustning - utrustningen är viktig speciellt för den som väljer en egen bredbandsrouter. Väljer man Tele2 eller Telenor, så har de kvalitativa bredbandsroutrar som ska klara av den bandbredd som de säljer via sin tjänst. De flesta gamla bredbandsroutrarna klara inte av mer än 100Mbit/sek, gamla nätverkskort likaså. Kör man trådlöst så får man förutsätta ett prestandatapp, bara för att routern klarar av att skyffla data fort, så innebär det inte att datorn klarar av det eller dess nätverkskort. Om man är intresserad av de högre hastigheterna +300Mbit /s så rekommenderar vi att ni pratar med någon IT kunnig som kan bekräfta ifall er övriga utrustning är lämplig.
För er som bara surfar och gör bankärenden så räcker det med de absolut lägsta hastigheterna (ned och uppladdning spelar mindre roll).
Att rekommendera för er som jobbar hemma och har videosamtal är att införskaffa ett abonnemang på runt 100-200Mbit/s i ned och uppladdning
(både ned och uppladdning är viktigt för videosamtal) och de kan oftast konsumera rätt mycket bandbredd beroende på
vilket typ av web kamerainställning man har (ex högupplösning) etc.
Men om du vill ha det bästa? Faktum är att det sällan finns någon anledning att införskaffa hastigheter över 300-400Mbit per sekund, utan då kanske det handlar om väldigt unika specialfall. Om man ändå vill ha den absolut högsta bandbredden och det snabbaste (låg latency) så är det viktigt att man har en utrustning som klarar detta. Det kan vara alltifrån en egen router (behöver vara en premium variant som kostar oftast över 2,000kr), man behöver ha WiFi på 5GHz nätet och kör man trådat bör man tänka på att ha CAT-6 /CAT5e kablar etc.
Uppdaterat: 2024-10-20
BRF Mittenbäcken
Information om driftstörningar och händelser får ni snabbast via Facebookgruppen BRF Mittenbäcken,
Felanmälningar skickar man till styrelsen@mittenbacken.se